Δεν μείναμε όλη τη νύχτα στο Οικολογικό Πάρκο, αλλά το είδαμε να διαφημίζεται παντού στο οροπέδιο του Λασιθίου κατά τη διάρκεια μιας μονοήμερης εκδρομής και επέμεινα να σταματήσουμε εκεί για να μάθουμε περισσότερα για τα φυτά, τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων κλπ. Καθώς ο σύζυγός μου έχει επισκεφθεί αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους συμφώνησε απρόθυμα. Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν και μέσα μπορείς να παρακολουθήσεις ανθρώπους να ασχολούνται με παραδοσιακές δραστηριότητες και να αγοράσεις τα προϊόντα. Το πεντάχρονο παιδί μου δήλωσε πως το τοπικό μέλι είναι «το καλύτερο του κόσμου», ενώ και τα δύο αγόρια (3 και 5 ετών) εντυπωσιάστηκαν από τον άντρα που χρησιμοποιούσε τον τόρνο και έφτιαξε ένα κουτάλι μελιού. Λάτρεψα την αίθουσα αποξήρανσης των βοτάνων και μπόρεσα να εξηγήσω στα παιδιά με ποιο τρόπο τα μηχανήματα κοσκινίζουν τα βότανα για να τα ξεχωρίσουν και πώς τα διανέμουν σε διαφορετικά κουτιά. Επίσης μάθαμε πώς φτιάχνονται τα οινοπνευματώδη ποτά και ρίξαμε μια σύντομη και γρήγορη ματιά στη φάρμα των ζώων (ήταν κατακαλόκαιρο οπότε δεν καταφέραμε να περπατήσουμε γύρω από όλα τα ζώα). Ήταν πολύ διακριτικά, χωρίς πιεστικούς πωλητές και ήταν μια θαυμάσια στάση κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας στο οροπέδιο.