Advertisement
Όλα τα άρθρα Βαρκελώνη: Η απόλυτη περιήγηση τάπας

Βαρκελώνη: Η απόλυτη περιήγηση τάπας

Τα τάπας στη Βαρκελώνη δεν είναι απλώς φαγητό - είναι ιεροτελεστία. Δείτε πώς να παραγγείλετε και πού να πάτε.

James Taylor
Από: James Taylor18 Σεπ 2023 Ανάγνωση 6 λεπτών
Ποικιλία από τάπας και ποτήρι κρασί πάνω σε τραπέζι
Εικόνα: RossHelen/Getty Images

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη, μπορεί να ξέρετε ήδη τα πάντα για την εκπληκτική αρχιτεκτονική του Γκαουντί, αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι ο κόσμος των τάπας είναι εξίσου αξιοσημείωτος.

Αν λοιπόν δεν το ξέρετε ήδη: Τα τάπας είναι ένας κοινωνικός τρόπος φαγητού που επικεντρώνεται στο μοίρασμα μικρών πιάτων και ποτών, και είναι πραγματικά η καρδιά της κοινωνικής ζωής της Βαρκελώνης. Είναι επίσης το τέλειο στυλ φαγητού αν θέλετε να δοκιμάσετε πολλά πιάτα αντί να περιοριστείτε απλά σε ένα ορεκτικό και ένα κυρίως πιάτο. Όταν βρίσκεστε στη Βαρκελώνη, έχετε κατά νου να παραγγέλνετε δύο με τρία πιάτα τάπας ανά άτομο για να συμπληρώσετε ένα γεύμα (αλλά να θυμάστε ότι τα τάπας είναι για να τα μοιράζεστε, οπότε αν είστε με τέσσερα άτομα μπορεί να καταλήξετε να δοκιμάζετε πολλά πιάτα). Και να θυμάστε ότι τα τάπας δεν χρειάζεται να είναι μόνο βραδινή δραστηριότητα. Μια άλλη δημοφιλής ώρα είναι αργά το απόγευμα, ενώ μπορείτε ακόμη και να απολαύσετε ένα «δεύτερο πρωινό» αργά το πρωί, το οποίο γίνεται ακόμη καλύτερο με ένα ποτήρι αφρώδες κρασί κάβα.

Δεν φαίνεται απλή υπόθεση να πρέπει να περάσει κανείς μέσα από την κοσμοσυρροή των ντόπιων για να παραγγείλει (το λέω από πείρα), συν όλοι οι κανόνες, η εθιμοτυπία και η γλώσσα των τάπας (για να μην αναφέρω και ότι το μενού μπορεί να είναι στα καταλανικά, στα ισπανικά ή και στα δύο). Έχω μάθει όμως τα κόλπα από φίλους, δασκάλους και ντόπιους και είμαι εδώ για να μοιραστώ τα μυστικά τους.

Εδώ θα βρείτε λοιπόν οδηγίες για το πώς λειτουργεί όλο αυτό, και πού να πάτε για τα καλύτερα τάπας. Vamos a comer – πάμε να φάμε.

Τα βασικά για τα τάπας: Cervecería Catalana

Τάπας με θαλασσινά στη Cervecería Catalana
Εικόνα: travelholic99/Tripadvisor

Για μια τέλεια εισαγωγή στα τάπας στη Βαρκελώνη, μια πολύ καλή επιλογή είναι η Cervecería Catalana, ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυσύχναστα μέρη της πόλης. Οι σερβιτόροι βγάζουν άκρη με τα σπαστά Ισπανικά σας και, παρά την πολυκοσμία, είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για να προτείνουν πιάτα (ένας από τους πολλούς λόγους που είναι το αγαπημένο μου μέρος για να φέρω φίλους και συγγενείς που με επισκέπτονται). Οι επιλογές κυμαίνονται από το απλό pan con tomate (ψωμί με ντομάτα, σκόρδο και ελαιόλαδο) μέχρι croquetas (τηγανητές κροκέτες από μπεσαμέλ με γέμιση κρέατος ή λαχανικών) και το pulpo a la gallega (χταπόδι τύπου Γαλικίας).

Τι να παραγγείλετε: Εδώ, επιλέξτε τα κλασικά για να γνωρίσετε τη σκηνή των τάπας της Βαρκελώνης: pan con tomate, patatas bravas (τηγανητές πατάτες με μια κρεμώδη, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα), jamón ibérico (καπνιστό χοιρινό από τους πολύτιμους μαύρους ιβηρικούς χοίρους της Ισπανίας) και tortilla de patatas (μια παχιά ομελέτα με πατάτες).

Τι να γνωρίζετε: Θέλετε να πάρετε μεγαλύτερο πιάτο από ένα αγαπημένο τάπας; Πολλά μέρη προσφέρουν raciones, μια μεγαλύτερη μερίδα (συνήθως περίπου διπλάσια) από ένα τυπικό πιάτο τάπας.

Η ιστορική τρύπα στον τοίχο: El Xampanyet

Ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά των τάπας είναι ότι δεν δεσμεύεστε από ένα μέρος ή ένα πιάτο. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην πόλη, σταματώντας σε διάφορα μπαρ για να πιείτε και να τσιμπήσετε κάτι πριν πάτε στο επόμενο μέρος. Υπάρχουν όμως κάποια μέρη που σας κάνουν να θέλετε να μείνετε λίγο περισσότερο. Το El Xampanyet είναι ένα από αυτά. Αυτό το μπαρ, ένα φιλικό καταφύγιο στο σκιερό δίκτυο δρόμων της Γοτθικής Συνοικίας της Βαρκελώνης, χρονολογείται από το 1927, και αυτό φαίνεται: σκονισμένα μπουκάλια πλαισιώνουν τα ράφια και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μικρά κομμάτια από καταλανικά αναμνηστικά και πολύχρωμα ψηφιδωτά πλακάκια.

Τι να παραγγείλετε: Ξεκινήστε με ένα ποτήρι από την ομώνυμη αφρώδη λευκή κάβα και, στη συνέχεια, πάρτε τα μαλάκια σωλήνες ή τα μακαρόνια επικαλυμμένα με τυρί και μια πλούσια σάλτσα κρέατος – και τα δύο υπέροχα.

Τι να γνωρίζετε: Τα μπαρ που σερβίρουν τάπας είναι συχνά θορυβώδη, χαοτικά και ανοργάνωτα, οπότε μην περιμένετε από τους σερβιτόρους να σας περιποιηθούν ή να σας ελέγχουν κάθε πέντε λεπτά. Αν θέλετε κάτι, πρέπει να προσπαθήσετε να σας ακούσουν. Κουνήστε το χέρι σας, φωνάξτε την παραγγελία σας αν χρειαστεί. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ισπανία - μην το παίρνετε προσωπικά, είναι απλώς μέρος της κουλτούρας.

Η εμπειρία τάπας υψηλών προδιαγραφών: Paco Meralgo

Τάπας και μπύρα στο Paco Meralgo
Εικόνα: Management/Tripadvisor

Τα μπαρ που σερβίρουν τάπας στη Βαρκελώνη δεν είναι μόνο σπρώξιμο μέσα στην πολυκοσμία για να φτάσετε στο μπαρ και στριμωξίδι. Υπάρχουν ορισμένα μέρη που έχουν αναβαθμίσει τα απλά πιάτα τάπας, προσθέτοντας δημιουργικές και καλλιτεχνικές πινελιές στην κλασική εκδοχή. Για μένα, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να το απολαύσω αυτό από το Paco Meralgo. Αυτό είναι ένα μέρος όπου τα τάπας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η κουζίνα εδώ είναι πολύ καλά οργανωμένη και η εξυπηρέτηση κορυφαία. Ελάτε εδώ για να σας περιποιηθεί το προσωπικό και να εντυπωσιαστείτε από τα ποιοτικά, δημιουργικά πιάτα.

Τι να παραγγείλετε: Οι κροκέτες σουπιάς είναι πάντα ψηλά στη λίστα με τα πιάτα που πρέπει να πάρω, αλλά όλα εδώ είναι νόστιμα.

Τι να γνωρίζετε: Μην παραγγείλετε όλα τα τάπας με τη μία, πάρτε τον χρόνο σας. Ξεκινήστε με τα ελαφριά, όπως ελιές, gildas (ελιές και γαύρος σε καλαμάκι) ή γαύρος ξιδάτος. Στη συνέχεια, προχωρήστε στα αλλαντικά, μετά στα τηγανητά εδέσματα όπως καλαμαράκια ή κροκέτες, και φυσικά στις θρυλικές patatas bravas της Ισπανίας.

Ανακτώντας την τέχνη του βερμούτ: Morro Fi

Για να νιώσετε πραγματικά σαν ντόπιος, θα πρέπει να ακολουθήσετε την καταλανική παράδοση και να βγείτε για vermut (βερμούτ). Η κατανάλωση αυτού του ενισχυμένου κρασιού που εμπλουτίζεται με φυτικά προϊόντα είναι ταυτόχρονα τελετουργία και κοινωνική περίσταση, μια στιγμή, συνήθως νωρίς το βράδυ, κατά την οποία οι φίλοι συναντιούνται για ένα γρήγορο ποτό και μερικά ελαφριά σνακ. Υπάρχουν βερμουτερίες σε όλη τη Βαρκελώνη, και το Morro Fi είναι από τις καλύτερες. Ένα ωραίο μέρος που φτιάχνει το δικό του βερμούτ και το σερβίρει μαζί με ελαφριά, αλμυρά τάπας. Μια ιδανική στάση όταν είστε καθ' οδόν για μια συγκέντρωση ή ένα γεύμα αργότερα στη μέρα.

Τι να παραγγείλετε: Ένα ποτήρι βερμούτ (προφανώς!) και τα σπιτικά πατατάκια ή μερικές conservas – κονσέρβες όπως μύδια και στρείδια. Μην το απορρίψετε αν δεν το δοκιμάσετε, δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλά για γκουρμέ προϊόντα που θα σας εκπλήξουν με την ποιότητα και τη γεύση τους.

Τι να γνωρίζετε: Το βερμούτ παραδοσιακά το έπιναν το μεσημέρι της Κυριακής ως απεριτίφ πριν από τα μεγάλα οικογενειακά γεύματα. Αλλά στους ντόπιους αρέσει να το πίνουν όποτε χρειάζονται μια μικρή αναζωογόνηση.

Οι Βάσκοι το κάνουν καλύτερα: Tasqueta de Blai

Pintxo στο Tasqueta de Blai
Εικόνα: Management/Tripadvisor

Οι Βάσκοι είναι οι βασιλιάδες του φαγητού στην Ισπανία και τα pintxo τους είναι η απόλυτη έκφραση της μαγειρικής τους δεινότητας. Τα pintxo είναι κάτι σαν τη βασκική εκδοχή των τάπας: μικρά κομμάτια βρώσιμης τέχνης περασμένα σε οδοντογλυφίδα πάνω σε μια φέτα ψωμί για να κρατηθούν όλα μαζί. Μπορείτε να βρείτε μπαρ που σερβίρουν pintxo σε όλη τη Βαρκελώνη, αλλά το Tasqueta de Blai είναι ένα από τα καλύτερα. Πάρτε ένα πιάτο και βάλτε ό,τι τραβήξει το βλέμμα σας στο μπαρ, όπου παρουσιάζονται όλα τα pintxo (και μην ανησυχείτε ότι θα εισβάλλετε στον προσωπικό χώρο όσων κάθονται στο μπαρ πριν πάρετε το γεμάτο πιάτο πίσω στο τραπέζι σας για να φάτε, έτσι τρώτε σαν Βάσκος στη Βαρκελώνη).

Τι να παραγγείλετε: Ό,τι κι αν τραβήξει την προσοχή σας θα είναι υπέροχο και η ποικιλία είναι εντυπωσιακή. Τα αγαπημένα μου είναι μεγάλα κομμάτια chorizo ή chistorra (βασκικό λουκάνικο) και οτιδήποτε περιλαμβάνει σολομό και τυρί κρέμα. Το Tasqueta de Blai βρίσκεται στην Carrer de Blai, έναν δρόμο που ξεχειλίζει από μπαρ που σερβίρουν pintxo, καθιστώντας το ιδανικό σημείο για να πηγαίνετε από το ένα μπαρ στο άλλο.

Συμβουλή για τα pintxo: Στα pintxo, οι μπουκιές δεν κοστίζουν το ίδιο, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ €1,50 και €3. Επιλέξτε από το μπαρ, αλλά κρατήστε τις οδοντογλυφίδες σας μέχρι το τέλος. Οι σερβιτόροι θα υπολογίσουν το ποσό ανάλογα με τις οδοντογλυφίδες που έχετε.

Το μπαρ που δημιούργησε έναν θρύλο: La Cova Fumada

Ξεχάστε την FC Barça, το πραγματικό αστέρι της Βαρκελώνης είναι το La Bomba. Πρόκειται για ένα πιάτο τάπας που γεννήθηκε εδώ, στο ταπεινό La Cova Fumada, όταν ένας πελάτης φώναξε «Ουάου! Αυτό είναι βόμβα!», αφού δοκίμασε την καυτερή σάλτσα από πάνω. Το La Bomba είναι μια μπάλα από πουρέ πατάτας γεμιστή με κρέας, τηγανητή και με μια σάλτσα τόσο πικάντικη που θα σας κάνει να ιδρώσετε. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το αυθεντικό, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος, ένα μπαρ χωρίς ταμπέλα στην παλιά αλιευτική περιοχή της πόλης, την Μπαρτσελονέτα.

Τι να παραγγείλετε: Το La Bomba, προφανώς, αλλά αυτό το μέρος είναι επίσης γνωστό για τα υψηλής ποιότητας θαλασσινά του. Δοκιμάστε το καλαμάρι ή τις σαρδέλες στη σχάρα.

Τι να γνωρίζετε: Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς ξεκίνησε η παράδοση των τάπας. Μια εξήγηση είναι ότι οι μπάρμαν συνήθιζαν να σερβίρουν τα ποτά με ένα πιάτο από πάνω γεμάτο σνακ για να κρατούν μακριά τις μύγες που μάστιζαν τα μπαρ εκείνη την εποχή. Η λέξη tapas μεταφράζεται ως «καπάκια».

Όρθιοι μόνο: Quimet y Quimet

Τάπας με μύδια στο Quimet y Quimet
Εικόνα: mghphoto/Tripadvisor

Νομίζετε ότι ξέρετε τα τάπας, ε; Λοιπόν, δεν έχετε δει τίποτα μέχρι να επισκεφτείτε το Quimet y Quimet, ένα από τα καλύτερα και πιο περιπετειώδη μαγαζιά που σερβίρουν τάπας στη Βαρκελώνη. Αυτό το μικροσκοπικό μέρος είναι γεμάτο από montaditos, μικρές μπουκιές που στοιβάζονται πάνω σε ψωμί. Υπάρχει χώρος μόνο για όρθιους και έχει πολύ κόσμο, οπότε μην περιμένετε να καθίσετε ή να περάσετε πολύ χρόνο εδώ. Προγραμματίστε μια ώρα, το πολύ, για να φάτε, να πιείτε και να φύγετε, κάτι που κάνει αυτό το μαγαζί την ιδανική στάση κατά την περιπλάνησή σας στα μπαρ που σερβίρουν τάπας στην πολυσύχναστη γειτονιά Poble Sec.

Τι να παραγγείλετε: Ξεκινήστε με ένα ποτήρι κρασί ή βερμούτ και έπειτα πάρτε το αγαπημένο μου montadito, τον σολομό με γιαούρτι. Για κάτι πιο τολμηρό, δοκιμάστε τον τόνο με αχινό.

Τι να γνωρίζετε: Το να πληρώσετε τον λογαριασμό σας μετά από έναν γύρο τάπας μπορεί συχνά να είναι πρόκληση, καθώς ίσως να είναι αρκετά δύσκολο να τραβήξετε το βλέμμα του σερβιτόρου. Και πάλι, μην ντρέπεστε εδώ - κουνήστε τα χέρια σας και φωνάξτε δυνατά «La cuenta, por favor!» - τον λογαριασμό, παρακαλώ!